vrijdag 26 oktober 2018

Erna Sassen - Er is geen vorm waarin ik pas. Young Adult - Milou Visser 1A



 
Sassen, E. Er is geen vorm waarin ik pas. Amsterdam: Uitgeverij Leopold. 

Samenvatting:
Het verhaal gaat over Tessel, een leerling van zeventien jaar uit 5VWO. Tessel is een naïeve puber die behoorlijk in de war is. Ze heeft veel twijfels, rare gedachten en heeft veel obsessies die haar leven turbulent maken. Ze gaat amper nog naar school, spookt ’s overdag rond bij mensen die ze nauwelijks kent en schrijft zo nu en dan muziek, want daar is ze goed in. Ondertussen is muziek haar enige houvast en kan ze haar gedachten kwijt in de songteksten die ze probeert op papier te zetten. Die songteksten moeten liedjes vormen voor een cd zodat ze een bijzonder profielwerkstuk voor haar 5VWO kan neerzetten. Tessel komt echter niet verder dan losse flodders van songteksten. Voordat deze grijze periode aanbreekt, gaat het juist erg goed op school in 4VWO. Ze wordt door haar docent Nederlands P. gevraagd regieassistente te worden bij het schooltoneel. Als ze daar mee aan de slag gaat, raakt ze helemaal in de ban van haar docent P.

Het wordt steeds duidelijker dat Tessel in de war is en steeds opnieuw haar grenzen verlegt om in contact te blijven met haar docent, waar ze haar blinde verliefdheid op inzet. Als hij haar aan de kant zet en vertelt dat het allemaal niets voorstelt, breekt er iets in Tessel. Wordt ze zomaar aan de kant gezet ondanks alles wat ze gedaan heeft voor hem? Ze bedenkt een wraakactie die niet helemaal verloopt zoals ze had verwacht. Toch is dat de manier om verder te kunnen, en met hulp weer door te gaan met háár leven.

 
Persoonlijk waardeoordeel:
Dit moet absoluut gezegd worden: wat een steengoed geschreven verhaal. Alsof het door een puber geschreven is. Het gebruik van eigentijdse woorden, de interpunctie, de manier van taalgebruik en de zwarte humor die de lezer enorm laat lachen om de gedachte van deze zeventienjarige die middels haar songteksten haar ziel aan de lezer blootgeeft. Aan alles is gedacht en dat maakt dit young adult boek er een met een gouden randje.

 

Erna Sassen, voor mij persoonlijk bekend als actrice in de bekende serie Medisch Centrum West, schrijft in dit boek over Tessel. Tessel is een puber die behoorlijk wat problemen met zich mee draagt. Het verhaal speelt zich af in de gedachte van het meisje.  Het is verdeeld in vijf delen die te herkennen zijn aan het ‘to do’ lijst of een lijst met goede voornemens. Elk deel heeft een ander thema en in elk deel worden zaken rondom Tessel verduidelijkt. Dat geeft de lezer zowel vraagtekens als nieuwsgierigheid om verder te lezen. Waarom heeft Tessel bijvoorbeeld zoveel tijd om overdag af te spreken met de volwassen vrouw Evelien? Later in het boek wordt dat duidelijk. Evelien is een rouwende moeder, en zij vertelt aan Tessel: ‘misschien heb jij mijn dode dochter nodig om je eigen verdriet te kunnen verwerken’ (p. 67) Tessel is ook in de rouw, maar dan om haar docent Nederlands die haar aan de kant heeft gezet. Voor elke puber zal die herkenning er zijn: een puber, volwassen aan het worden, met een slecht zelfbeeld die haar eigenwaarde terug probeert te vinden en op zoek is naar haar eigen identiteit. Sassen legt de complexiteit neer in een diepgaand verhaal en weet daarbij toch een goede structuur aan het verhaal te brengen waardoor de lezer geboeid blijft. Opvallend is dat deze structuur van teksten wordt bekrachtigd met songteksten die door Tessel worden geschreven. Deze teksten komen ook terug in het profielwerkstuk dat zij aan het schrijven is.

 
Bijna elke jonge volwassene zal herkennen wat er op de achterzijde van het boek staat. Het leed dat de betweterige volwassene heet: ‘Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd alles beter te weten dan jijzelf wat er met jou aan de hand is. Daarbij vergeten ze dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben.’ (achterzijde boek.) De eerste trigger voor de doelgroep om dit boek te gaan lezen. De manier waarop het boek geschreven is zal echt in de smaak van een puber vallen. Teksten worden afgewisseld met songteksten die Tessel schrijft. Het boek laat de lezer erg duidelijk zien wat perfectionisme met een mens, maar zeker ook met de omgeving kan doen en zet aan tot nadenken. Puberende studenten zullen aangezet worden tot nadenken over hun eigen denkstappen, hun keuzes en welke gevoelens daarbij loskomen. Dat je eigenwaarde eenvoudig aangetast kan worden als je die waarde aan de kant zet voor een ander. Sassen slaagt met vlag en wimpel als ze de intentie heeft de jong volwassene aan het denken te zetten. 
 

Naast het feit dat dit boek recht uit het hart van een puber te lijkt te komen, is het voor een docent Nederlands ook een feest om deze boeken aan te kunnen bieden en is dus uitermate geschikt om in een leeslijst op te nemen!

 
Milou Visser.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten