donderdag 25 oktober 2018

Filmrecensie Spijt! (Carry Slee)  door Nikki Croonen

Hermans, P. Peters, M. , Pos, H., Schram, D., Slot, M. (producenten) & Schram, D. (regiseur).  (2013).  Spijt!. Nederland: Shooting Star Filmcompany.

Titel van de film: Spijt! 

Regisseur: Dave Schram
Belangrijke acteurs:
Robin Boissevain - David
Dorus Witte - Vera
Stefan Collier - Jochem 
Charlotte Bakker - Sanne
Nils Verkooijen - Justin
Rick van Elk - Remco
Gregory Samson - Niels
Dave Mantel Tino - Gymleraar
Roos Ouwehand - Moeder David
Jessica Zeylmaker - Moeder Jochem
Edo Brunner Vader - Jochem
Paul Kooij – Rector


Spijt! Is het verhaal over een klas op de middelbare school. Jochem wordt in de klas gepest door een groepje pestkoppen. Zijn klasgenoot David ergert zich hieraan, maar durft er niets van te samen. Samen met Vera, op wie hij stiekem verliefd is, probeert hij Jochem te helpen, maar zonder het gewenste resultaat. Het pesten blijft doorgaan. Na het klassenfeest komt Jochem niet thuis. Dan ontstaat er pas besef van de ernst van de situatie. Ook bij de popie jopie mentor Tino, die in eerste instantie helemaal niet doorheeft dat Jochem wordt gepest. David en Vera gaan op zoek naar Jochem….

Na de heftige onderwerpen als drugsgebruik en verwaarlozing in de eerdere verfilmingen van Slee staat in deze film pesten centraal. Het is een beladen onderwerp en hiermee maakt de film leerlingen bewust van wat pesten met iemand kan doen. Leerlingen kunnen zich herkennen in een van de vele personages uit de film, namelijk zich herkennen in het slachtoffer of zich bewust worden van hun pestgedrag. Ook veel leerlingen kunnen zich herkennen in David, die het eigenlijk ergens niet mee eens is, maar er niets van durft te zeggen. Dit is een van de dilemma’s waar je als scholier zelf mee rondloopt. Help je iemand of ga je eerst je eigen problemen oplossen? Zelfs ook voor de pester Sanne, zij reageert zich af op Jochem, maar eigenlijk is dit een reactie op haar veel te zware taak om haar vader te verzorgen die in een rolstoel zit.

Wat mij als leraar ook eigenlijk verbaasde is de rol van de mentor in dit geval. In de scenes zie je eigenlijk dat hij Jochem ook mee pest. Ook hij maakt verschillende opmerkingen richting Jochem en je ziet dat hij niet eens doorheeft dat dit Jochem heel erg raakt. Aan het eind van de film wanneer het te laat is en er politie aan te pas komt heeft mentor Tino pas door wat er allemaal voor zijn neus afspeelde. Dus ook als docent kun je je met de film identificeren.

De film heeft inhoudelijk aan het begin vrij korte en oppervlakkige scènes, maar dit wordt later goedgemaakt met uitgewerkte scènes waarin de acteurs je weten te raken. De jonge acteurs Robin Boissevain, die de rol van David vertolkt, en Dorus Witte, die de rol van Vera op zich neemt, weten de kijker te ontroeren en je mee te trekken in het verhaal.

De muziek in de film wordt grotendeels verzorgd door rapper Brahim Fouradi en The Voice Kids-winnares Fabiënne Bergmans.

De belangrijkste boodschap komt aan het einde van de film. Je leert dat iedereen waardevol is om zijn eigen redenen. Als je iemand leert kennen weet je hoe waardevol diegene is.

De film is bedoeld met name voor de jeugdige kijkers. Wanneer je op de middelbare school zit en net in een nieuwe klas kan deze film je heel veel herkenning opleveren in de groepsvorming, het pestgedrag en het meelopen. 


Kortom ik raad deze film aan om te kijken voor het fictieonderwijs. De film heeft een zeer herkenbaar thema voor de jongeren en maakt je bewust van de ernst van het pesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten