zaterdag 13 oktober 2018

Filmrecensie Boy 7

Recensie Boy 7, de film (2015)


RegisseurLourens Blok
ActeursMatthijs van de Sande Bakhuyzen
Ella June Henrard
Tygo Gernandt

Renée Soutendijk
Halina Rijn
verschenenfebruari 2015

Nadat ik het boek van Mirjam Mous had gelezen was ik benieuwd naar de verfilming er van. Het boek las wat mij betreft als een film waardoor het zeer geschikt is om te verfilmen.
De film volgt het boek niet één op één maar heeft elementen van het boek geleend waardoor het wel herkenbaar is als verfilming van het boek maar het verhaal is toch echt anders.

De film gaat over Sam die, net als in het boek, zijn geheugen kwijt is. En begint in een metro ergens in Nederland. De omgeving is echter zo anders van Nederland dan we gewend zijn dat het nogal vervreemdend werkt. De film is deels in België, Hongarije en Nederland opgenomen en speelt ergens in de toekomst in Nederland.
In de metro zit ook Lara. Zij maakt precies hetzelfde door en daarmee zijn de twee vrijwel meteen aan elkaar verbonden. Samen beginnen ze aan de zoektocht naar hun identiteit. Sam vindt zijn notitieboekje waarin de notities staan van voor zijn geheugenverlies. De notities vormen de flashbacks. Langzamerhand brengt dit ze dichterbij de waarheid. Al lezend in zijn notitieboekje komt Sam steeds dichter bij de waarheid en hij deelt dit ook telkens met Lara.


De scenes in het instituut waar Sam wordt opgenomen na een ontdekte computerhack zijn vrij eenvoudig van vorm. De aankleding van het instituut is kaal en karakters worden nauwelijks uitgewerkt. Sam is steeds te zien in één op één situaties met een tegenspeler waardoor het verhaal wat mij betreft veel minder diepgang heeft dan het verhaal uit het boek.
In het boek wordt regelmatig van omgeving gewisseld en omdat het in Amerika speelt maak je daar ook allerlei voorstellingen bij. De karakters in de film zijn allemaal nogal ééndimensionaal, ook die van de hoofdrolspelers Lara en Sam. Lara leren we nauwelijks kennen zij reageert op het spel van Sam maar laat niets van zichzelf zien. Dat maakt het verhaal al met al veel trager dan het verhaal in het boek.
Echte actiescenes komen in de film niet voor en dat was juist iets wat spanning gaf aan het verhaal in het boek. 

Wat de film en boek wel gemeen hebben zijn de plotselinge wendingen die soms wat voorspelbaar zijn. Een usb-stick die ineens gevonden wordt, een vingerafdruk die makkelijk wordt nagemaakt om zo het hele instituut mee te doorkruisen, allemaal zaken die zeker voor een film het verhaal niet echt ten goede komen omdat we dat al gewend zijn uit veel films.


Ondanks de cast met gerenommeerde acteurs geeft dat de film geen extra cachet. De acteurs spelen niet echt een mens maar het blijven karakters die nodig zijn om het verhaal te vertellen. Gelaagdheid in het verhaal dan wel in de karakters van de personages in het verhaal heb ik dan ook gemist.


Al met al stelde de film dus teleur. Deels omdat als je het boek kent je toch de vergelijking tussen beide verhalen gaat maken maar meer omdat het verhaal in de film traag, weinig verrassend en voor degenen die het boek niet kennen ook onsamenhangend en onlogisch kan overkomen. De film is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar maar de wat oudere adolescenten zullen de film om zijn traagheid vermoedelijk niet zo kunnen waarderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten