woensdag 24 oktober 2018


Recensie van ‘De Selectie’ (Kiera Cass) door Nikki Croonen
Cass, Kiera (2014), De Selectie,  Houten: Uitgeverij van Goor


De selectie speelt zich af in een nieuw Amerika genaamd Illea waarin het kastensysteem wordt gehanteerd. Hoe lager je cijfer, hoe hoger je aan de ladder zit. Een 1 is van het koninklijk huis. America Singer is zelf een Vijf en is een entertainer. Achten zijn de laagste kaste. Ze heeft al twee jaar een relatie met Aspen, een Zes, maar alles veranderd waarin ze bericht krijgt dat ze uitgekozen kan worden voor de Selectie, waarin je één van de 35 meisjes wordt die met prins Maxon kan trouwen. Hoewel America hier geen zin in heeft, maakt haar vriendje het uit omdat hij zichzelf te min voor haar vindt en onder druk van haar familie meld ze zich aan, want als ze naar het Paleis mag komen, krijgt haar familie een vergoeding. En inderdaad, America wordt gekozen. Hoewel ze nog steeds denkt aan Aspen, blijkt de prins ook goede kanten te hebben. De Selectie is begonnen!

Op het eerste blik van de kaft denk je aan pracht en praal en aan mooie jurken. Ook denk je met 35 meiden die gaan strijden om een man aan veel meidengevechten, elkaars baljurken vernielen en waar de spanning om te snijden was wie er met de man vandoor ging. Helaas was dat niet zo. Er was niet echt een gevecht dat gepaard ging om de man. Het verhaal loopt met name gemoedelijk en heel kalm en het verwachte grote drama bleef uit.

Verder draait het verhaal om America en leef je mee met haar probleempjes. Met name zijn dit schoonheidsproblemen en problemen op liefdesgebied. Als meisje leef je hierin wel echt mee, maar als jongen kun je op dit boek helemaal afhaken. Er zit vrij weinig actie in dit boek en het enige waar het om gaat is het veroveren van het hart van prins Maxon en de liefdesrelatie tussen Aspen en America en ook Maxon en America. De echte chemie waarbij de vonken ervan spatten, misten bij beide relaties.

Het boek heeft ook als thema dystopie. Het speelt zich af in een nieuw land. Hierin wordt ook benadrukt dat het boek zich bezighoudt met politiek en rebellen. Wat erg jammer is dat er nergens een geschiedenis is hoe Illea ontstaan is na de inmiddels vierde wereldoorlog en wat de bewegingen zijn geweest om een kastensysteem in te voeren.

Het boek wordt vaak vergeleken met de Hongerspelen (Suzanne Collins, 2010). Dit is niet terecht. De overeenkomsten zijn de vrouwelijke hoofdrolspeler en het feit dat er een wedstrijd is. De wedstrijd is en de setting zijn verder totaal veranderd dat dit niet echt een vergelijking genoemd kan worden.

Wat ik nog een minpunt vind is dat de andere meiden niet echt worden uitgelicht. Het is een afvalrace en meestal roept het medelijden op als iemand een wedstrijd moet verlaten. Je kan je niet genoeg inleven in de andere personages, omdat hier gewoon te weinig over verteld wordt.

Het boek heeft wel een fijne schrijfstijl. Het is vlot geschreven en een beetje voorspelbaar waardoor het wel makkelijk leest. De verhaallijnen zijn eenvoudig en hierdoor kun je je goed bezig houden met de gedachtes en de keuzes van hoofdpersoon America Singer.

Het boek is meer geschreven voor de Young Adult. Het meisje is al 17 jaar en hierdoor is ze bezig met thema’s als sexualiteit en de liefde, maar ook deels met politiek. Vanwege de twee verhaallijnen  die door elkaar lopen over de rebellen en het leven van America is het beter om het boek vanaf 15+ te lezen.

Ik raad dit boek aan aan meisjes van 15 jaar en ouder vanwege de eenvoudige vlotte schrijfstijl en een makkelijk weg te lezen ontspannen boek. Als jongen zijnde zou ik dit boek in de kast laten staan, vanwege de missende actie en spanning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten